17. prosinca 2012.

Sastanak UO HKŠD-Zrinski-Croatia s Generalnim konzulom RH, gosp. Hrvojem Cvitanovićem

U nedjelju, 16.12.2012. god. održan je u Domu Zrinski sastanak Upravnog odbora HKŠD Zrinski-Croatia s Generalnim konzulom Republike Hrvatske u Zürichu, gosp. Hrvojem Cvitanovićem. Sastanku su nazočili i predstavnici drugih hrvatskih udruga u Luzernu. 
U konstruktivnom razgovoru uz večeru otvorile su se mnoge teme koje su od bitnog znaženja  za Hrvate u Luzernu pa i u cijeloj Švicarskoj. 
Naglašeno je da se Hrvati trebaju bolje integrirati u švicarski društvi život. Nikako se izolirati od društvenih zbivanja u Švicarskoj, a pogotovo ne asimilirati i tako nestati. U tom pogledu hrvatske udruge trebaju više koristiti pomoć švicarske države, koja se dobiva organiziranjem integracijskih programa, i tako poboljšati svoj rad. Nadalje, hrvatske srodne udruge trebale bi bolje međusobno surađivati..
Konstantirano je isto tako da jedan veliki dio hrvatske djece ne pohađa hrvatsku nastavu, odnosno Hrvatsku dopunsku školu. U tom pogledu predstavnici konzulata i Glavnog školskog odbora tražit će čim prije sastanak s voditeljima hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj. HKM mogu na tom planu mnogo pomoći.
Bilo je govora i o mogućnostima ulaganjima hrvatskog iseljeništva u Hrvatsku sad i nakon skorog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, o tome kako poslovati u Hrvatskoj i o  skupu hrvatskih gospodarstvenika u Švicarskoj. Nisu ni izostale dnevnopolitičke prilike u Hrvatskoj.

Upravni odbor HKŠD Zrinski Croatia u razgovoru s Generalnim konzulom RH, Hrvojem Cvitanovićem
Razgovor uz večeru