23. listopada 2012.

Osnivanje Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH- imenovanje predstavnika švicarskih Hrvata

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske poslao je poziv za predlaganje predstavnika za članove Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koje će biti savjetodavno tijelo Vlade za pružanje pomoći u stvaranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na iseljeništvo. Na znanje našim članovim, poziv donosimo u cijelosti:

Državni ured za Hrvate izvan
Republike Hrvatske
Trg sv. Marka 2, 10000 Zagreb
Tel: (+385 1) 4569 334; Fax: (+385 1) 4569 325

E-mail: hrvati.izvanrh@mvep.hr

Klasa: 023-01/12-01/05
Ur.broj: 537-12-04
Zagreb, 10. listopada 2012.


P O Z I V
ZAJEDNICAMA HRVATA ZA PREDLAGANJE PREDSTAVNIKA ZA ČLANOVE SAVJETA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ZA HRVATE IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE


Sukladno članku 17. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske (NN: 124/11, 16/12), Vlada Republike Hrvatske će osnovati Savjet za Hrvate izvan Republike Hrvatske (dalje u tekstu: Savjet) kao savjetodavno tijelo Vlade koje joj pruža pomoć u stvaranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Vlada Republike Hrvatske imenuje članove Savjeta, predstavnike Hrvata izvan Republike Hrvatske na mandat od 4 godine, na prijedlog Hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze. 

Sukladno čl. 18 i 19. navedenog Zakona, zajednice Hrvata svoje predstavnike u Savjet predlažu iz redova najznačajnijih i najbrojnijih udruga, organizacija, institucija ili drugih oblika organiziranja, osoba koje su uvažene u sredinama u kojima žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unapređenju odnosa sa svojom domovinom.
Uz prijedlog predstavnika za Savjet, zajednice Hrvata podnose i pismeno obrazloženje kandidature kao i životopis predloženog predstavnika.
Zajednice Hrvata svoje prijedloge, prema priloženoj tablici, dostavljaju nadležnom Veleposlanstvu Republike Hrvatske, zaključno s 10. studenim 2012. godine.


Osvrt jednog Hrvata na ovaj poziv:
Postovani,
ovaj "Poziv zajednicama Hrvata za predlaganje predstavnika za clanove Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske" drzim jos jednom u nizu manipulacija sa strane drzavne uprave Hrvatima u inozemstvu. Premda se ovaj "Poziv" oslanja na Zakon o odnosima RH s Hrvatima izvan RH, to ne znaci da je prema nama pravedan. I komunisti su se u svojim nehumanim postupcima stalno pozivali na zakonske odredbe, pa i prilikom uhidbe zbog pjevanja "Vile Velebita". Simone Weil je negdje zapisala velicanstvenu misao da je zakonito samo ono sto je ujedno i pravedno!
Primjeri manipulacija:
1. Poziv se upucuje "zajednicama Hrvata" a ne Hrvatima. Dakle, povjerenje drzavnih cimbenika uziva samo organizirano hrvatstvo kojega je, barem ovdje u Svicarskoj, daleko manje od individualnog. Na isti nacin se komunisticka Jugoslavija bojala slobodnog i nepredvidivog pojedinca.
2. "Vlada RH imenuje clanove Savjeta ... na prijedlog Hrvatskih (valjda hrvatskih) zajednica". Dakle, nismo zreli ni izabrati svoje predstavnike pa nam treba skrbnistvo drzavnih cimbenika. Da ce biti uglavnom imenovani ljudi bez hrvatskog potpisa i s jakim jugoutegom, vise je nego jasno, jer oni nemaju sto zastupati, nego samo klimati glavom.
3. Poziv s nadnevkom od 10. listopada 2012. dobivamo 23. listopada 2012. Rok za dostavu prijedloga je 10. studenog 2012. Moze li se u tom kratkom vremenu uopce naci covjek koji bi, nakon konzultacija s hrvatskim pukom u Svicarskoj, na se preuzeo odgovornost biti vjerodostojnim predstavnikom Hrvata u Svicarskoj pred drzavnim duznosnicima?
Najzalosnije je pak sto hrvatska politika ni nakon dva desetljeca ne zna sto bi s Hrvatima u inozemstvu. A to je zbog toga sto je nesposobna staviti hrvatsku drzavu i narod u srediste svojih promisljanja i svog djelovanja. Najprije im je htjela nametnuti politicku stranku, pa Hrvatski svjetski kongres, pa, eto, sada im namece Drzavni ured. Ucinak te kratkovidnosti je otvaranje nekoliko desetina radnih mjesta u Hrvatskoj i nista vise. Hrvati ostaju gdje jesu, zive svoje zivote i vole svoju domovinu na svoj "apoliticki" nacin. Pouka je jasna: arogancija politicara se suocava s ignorancijom na drugoj strani. Sudjelovanjem u ovom davanju prijedloga (a ne IZBORU), ponizavamo sami sebe i dajemo lazni smisao jednoj besmislenosti. Prije svega trazimo dijalog s drzavnim sluzbenicima o tome kako zastiti nas narod od svakodnevnog iseljavanja i kako potaknuti privredni, politicki, demografski i svaki drugi oporavak Hrvatske! Tek iz toga dijaloga, u cijem je sredistu Hrvatska i hvatski narod, mogu se roditi obostrano korisne i plodonosne strukture.
Hvala na razumijevanju i srdacan pozdrav Tihomir Nuic