4. prosinca 2015.

Obilježena 20. obljetnica HKUD-a KOLOVRAT i 15. obljetnica tamburaškog sastava Bećari Kolovrata

U subotu 14. studenoga 2015. godine, u prepunoj dvorani St. Maria u Ebikonu HKUD Kolovrat proslavio je dvadesetu obljetnicu, a njihov tamburaši sastav Bećari Kolovrata petnaestu obljetnicu
njihovog aktivnog djelovanja. Raspjevana i razigrana fešta okupila je oko 350 gostiju i dvorana je bila premala da primi sve zainteresirane Hrvate i Švicarce.
Kroz program nas je vodila osnivačica Kolovrata i koreografkinja Ljiljana Primorac, kojoj je hrvatski folklor obilježio cijeli život i koja već preko 40 godina u Švicarskoj uporno i brižno njeguje hrvatske korijene, običaje i tradiciju, što uspješno prenosi na članove društva i najmlađi podmladak, čak treću generaciju iseljenih Hrvata.
Nakon svečanog otvaranja hrvatskom himnom sa videoclipom, gospođa Primorac pozdravila je posebne uzvanike koji su nazočili ovom važnom događaju: veleposlanika Aleksandara Heina sa suprugom Zvjezdanom, Igora Surdicha – konzula RH iz Züricha, misionara fra Branka Radoša i zastupnike hrvatskih kulturnih i športskih udruga ne samo iz Luzerna nego i iz drugih krajeva Švicarske. Posebni pozdrav gospođa Primorac uputila je bivšim članovim Kolovrata. Za napomenuti je da je program vođen dvojezično, na hrvatskom i njemačkom jeziku, budući da je u publici bio jedan veliki broj Švicaraca, ljubitelja hrvatskog folklora.
Zatim je uslijedio 30 minutni koncert u kojem su nas tri generacije plesača Kolovrata spletom slavonskih, bunjevačkih, prigorskih, zagorskih i turopoljskih plesova i pjesama proveli kroz cijelu Lijepu našu. Poseban užitak bilo je vidjeti splet plesova u izvedbi najmlađih članova Kolovrata.
Nakon koncerta, gospođa Primorac nam je uz videoclip predočila dvadestgodišnu povijest društva: HUKD Kolovrat osnovano je u veljači 1995. godine kao svehrvatska, a ne regionaln udruga. Kroz društvo je u proteklih dvadeset godina prošlo oko pedesetak plesača i plesačica. Danas Kolovrat broji oko tridesetak aktivnih članova raznih uzrasta. Kolovrat ima plesnu i tamburašku sekciju.

Povod osnivanju jednog ovakvog folklornog društva u Luzernu bila je činjenica da su se nakon priznanja Hrvatske kao suverene države od strane međunarodne zajednice, i naši domaćini Švicarci počeli polako zanimati za našu kulturu i pozivati nas u svoje župe pružeći nam mogućnost da se predstavimo.

Upoznavanje Švicaraca s hrvatskim običajima i kulturom kroz hrvatske narodne pjesme, plesove i nošnje bio i ostao je jedan od ciljeva društva. Drugi cilj je želja da se hrvatska narodna baština prenese na hrvatsku djecu koja su ovdje rođena. Danas, nakon 20 godina postojanja, glavninu članstva u obje sekcije sačinjavaju upravo djevojke i mladići koji su ovdje rođeni i odrasli. Na taj način Kolovrat daje svoj doprinos očuvanju hrvatskog identiteta mladih Hrvatica i Hrvata.

Nastupi Kolovrata odvijali su se redovito pred hrvatskom i švicarskom publikom. Nabrajanjem najvažnijih nastupa posjetitelji su dobili kratki presjek uspješnog rada HKUD-a Kolovrat. Suradnja sa švicarskim i hrvatskim folklornim društvima (Trachtengruppe Malters und Trachtengruppe Emmen, FD Turopolje iz Velike Gorice i pjevački zbor Sv. Roko iz Zatona kod Šibenika); organiziranje hrvatskog tjedna u Emmenu; nastupi na LUGI i Venite u Luzernu; sudjelovanje na svečamom mimohodu na 10. Saveznom Länderfestu u Stansu i nastup na svečanom mimohodu na Olmi u St. Gallenu.

Zatim je gospđa Primorac najdugovječnijim članovima društva dodijellila i posebna priznanja, a Ružica Čačić, koja je prije 20 godina bila najmlađi član i Stjepan Mrnjec, koji je još i danas nastariji član Kolovrata ukratko su iznijeli svoja razmišljanja o 20 godina aktivnog rada u HKUD Kolovrat. Velike zasluge za uspjeh Kolovrata imaju i Ljerka Aničić, koja vodi računa o nošnjama te Rus Stojčić koji se brine o održavanju nošnji.

Na kraju svečanog programa riječ je dobio Veleposlanik Heina koji je pohvalio rad udruge na očuvanju hrvatske kulture u Luzernu te članovima poželio uspjeh u daljnjem radu u uvjerenju da će Kolovrat proslaviti još mnoge jubilarne godine.
Naš misionar fra Branko Radoš čestitao je Kolovratu također ovaj veliki jubilej i blagoslovio večeru koja je slijedila.
Nakon večere došla je na red i dugonajavljivana modna revija Etno butik Mara iz Zagreba. Dizajnerice Vesna i Marija Milković, nakon prošlogodišnjeg uspješnog gostovanja u Bernu, Badenu i Zürichu, odlučile su svoje najnovije modne kreacije prezentirati i u Luzernu. Publika je ovaj put imala priliku vidjeti bogatu kolekciju njihovih haljina, mantila i modnih ukrasnih dodataka, inspiriranih i obogaćenih motivima hrvatske narodne baštine iz svih krajeva Hrvatske, poput paške čipke, šestinskih i vukovarskih motiva. Zanimljiv je i print alkara na ženskim haljinama u čast 300-te obljetnice Sinjske alke, viteške igre koja je kao osebujno hrvatsko narodno blago upisana na UNESCO listu svjetske nematerijalne baštine. Na modnom podiju vješto su kao manekenke prošetale i same članice KUD-a Kolovrat.
Ova fešta imala je i humanitarni karakter. Na kraju večeri posjetitelji su mogli kupiti licitarska srca s natpisom HKUD Kolovrat i slavonske kolače. Sav prihod od prodaje licitarskih srca i kolača bit će doniran potrebnim obiteljima u Slavoniji, konkretno dvjema siromašnim obiteljima da bi godinu dana mogle osigurati svojoj djeci u školi jedan topli obrok na dan, te jednoj samohranoj majci troje djece oboljeloj od raka. Lijepa gesta Kolovrata.
Sve čestitke Kolovratu za organizaciju ovog lijepog i bogatog programa.

Ljiljana Primorac, osnivačica Kolovrata i koreografkinja.
 
Ljiljana Primorac, Ljubica i Stjepan Mrnjec
Ljiljana Primorac i Ljerka Aničić
Ljiljana Primorac i Rus Stojčić
Zvonko - Zvona Potočanac
Ostale fotografije možete pogledati ovdje