10. rujna 2015.

Veoma važno za nas Hrvate u inozemstvu: U Hrvatskom saboru usvojen novi zakon o osobnoj iskaznici



Iz Generalnog konzulata RH u Zürichu primili smo obavijest gospodina konzula geranta Igora Surdicha o novom  Zakonu o osobnoj iskaznici, prema kojem pravo na hrvatsku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani bez obzira na godine života i bez obzira imaju li ili nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.
Obavijest vam ovdje u cijelosti donosimo: 

Poštovani,
obavještavamo Vas kako je u Hrvatskom saboru usvojen novi  Zakon o osobnoj iskaznici (Narodne novine broj 62/2015), prema kojem pravo na hrvatsku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani bez obzira na godine života i bez obzira imaju li ili nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.
Slijedom navedenog, hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj mogu zatražiti izdavanje osobne iskaznice u koju će im se upisati podatak o njihovom prebivalištu u inozemstvu prema podacima o prebivalištu ispisanim u javnoj ispravi koju im je izdalo nadležno tijelo države u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.
Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj mogu predati zahtjev za izdavanje hrvatske osobne iskaznice u bilo kojoj policijskoj postaji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. 

S poštovanjem,
Igor Surdich, konzul