1. srpnja 2013.

U Luzernu proslavljen Dana hrvatske državnosti i ulazak Hrvatske u EU

Hrvati iz Luzerna i HKŠD Zrinski-Croatia organizirali su svečani program i domjenak povodom Dana
državnosti i ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Proslava se održala u  velikoj dvorani HKM Luzern, a od uvaženih gostiju treba izdvojiti Generalnog konzula Republike Hrvatske Hrvoja Cvitanovića, misionara HKM Luzern fra Stanka Banožića, predstavnike hrvatskih udruga, te druge uglednike iz kulturnog i gospodarskog života Hrvata u Luzenu.
 Predsjednik HKŠD Zrinski-Croatia, Vice Baraban
U svom pozdravnom govoru predsjednik HKŠD Zrinski-Croatia, gosp. Vicko Baraban, istakao je važnost proslave Dana državnosti ali se i zapitao da li je izbor današnjeg datuma Dana državnosti i najsretnije rješenje.  Ulazak Hrvatske u Europsku uniju osvjetlio je sa kritičke strane i citirao akademika Iblera "Ja sam za EU, ali me je strah šta će biti poslije".
Konzul Cvitanović je pak naglasio da je govor kritike dobar i da se mora čuti. Ali ako smo mišljenja da treba što mijenjati, mi smo ti koji trebamo pokrenuti inicijativu, a diplomacija je ta koja treba našu inicijativu podržati.
Gospodin Cvitanović je ulazak Hrvatske u Europsku uniju ocijenio kao pobjedu Hrvatske, pobjedu hrvatske politike, ne samo pozicije, nego i opozicije. Europska unija neće raditi u interesu Hrvatske, ali mi smo ti koji trebamo u zajednici naroda  tražiti svoje mjesto i braniti ga.
U svečanom programu uz učenice Hrvatske nastave iz Luzerna, nastupili su i Jozo Budimir,  Milica Krakan i tamburaški sastav Kolovrat. Učenice Hrvatske nastave iz Luzerna, Nikolina Gavrić, Kristina Kelava te Katarina i Jelena Karačić odrecitirale su 4 domoljubne pjesme (Croatio, moja mati; Hrvatska Hrvatom; Domovino moja i Domovini). Jozo Budimir krasnoslovio je pjesmu "Hrvatska" od Drage Ivanševića, a Milica Krakan dvije svoje prigodne pjesme. Najbolji hrvatski tamburaši u Švicarskoj, tamburaši Kolovrata, odsvirali i odpjevali su pregršt domoljubnih pjesama.
Učenice Hrvatske nastave

Nakon svečanog programa uslijedila je zakuska i zajedničko druženje te ples uz glazbu i pjesmu Kolovrata. 
Slavlje i druženje nastavljeno je i u Domu Zrinski sve do jutarnjih sati prvog hrvatskog dana u EU.
Jozo Budimir i recitacija "Hrvatska"
Tamburaši Kolovrata

Uvaženi gosti
Jure Primorac, konzul Cvitanović i Zdravko Dujić

Pozorna publika
Slavonsko kolo


 Ostale slike - klikni ovdje