13. lipnja 2013.

Još dva tjedna do ulaska Hrvatske u Europsku Uniju

Hrvatska će 01. srpnja postati punopravni član Europske unije. Taj povijesni datum za našu zemlju bit će, nadamo se, primjerno i dostojanstveno proslavljen u cijeloj Domovini, a glavni događaj zbit će se 30. lipnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, gdje se očekuje i oko 120 visokih gostiju iz inozemstva. 
Nadamo se da će isto tako i hrvatske zajednice u inozemstvu ulazak Hrvatske u EU dostojno obilježiti. Veleposlanstvo i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Švicarskoj sa predstavnicima hrvatskih udruga proslavit će taj svečani datum u ponedjeljak, 1. srpnja u rezidenciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bernu. 
I Hrvati u Luzernu obilježit će taj povijesni dan prigodom proslave dana Državnosti Republike Hrvatske (30. lipnja) u Luzernu.

Ulazak Hrvatske u EU simbolički će biti označen skidanjem natpisa "carina" s graničnih prijelaza
Koje su još novosti:
- Nove osobne: Hrvati neće morati mijenjati nijedan dokument jer će svi vrijediti do datuma isteka. Nakon toga biometrijske putovnice ostaju iste, no mijenjat će se osobna.
- Schengen: Ulaskom u Europsku Uniju, Hrvatska ne ulazi automatski u schengenski prostor. Njega čine većina država EU, izuzev Bugarske, Rumunjske, Velike Britanije i Irske, te države nečlanice Island, Norveška i Švicarska.

Jure Primorac