29. lipnja 2013.

Hrvatska, zemlja koja fascinira (prenosimo iz "Neue Luzerner Zeitung")

U petak, 28.6.2013. luzernske dnevne novine "Neue Luzerner Zeitung" predstavile su svojim čitateljima na četiri pune stranice Hrvatsku, novu članicu Europske unije.
U prikazu se navodi da je Hrvatska zemlja punih emocija, zemlja koja uvijek fascinira, ne samo svojom svakodnevnicom, svojom kulturom, svojim prekrasnim pejsažima nego i svojim velikim športašima i patriotskim navijačima.
Zatim se donosi razmišljanje mladih Hrvata o stanju u Hrvatskoj njihova očekivanja od ulaska Hrvatske u EU i koje su perspektive Hrvatske u EU.  Čitatelji mogu saznati kako je nastao hrvatski grb i od kud dolazi ime kravata, ali i da su u Hrvatskoj rođeni i Marko Polo i Rudolf Steiner. Čitatelje se upoznava s hrvatskom poviješću,  domovinskim ratom, hrvatskim jezikom  i o poznatim hrvatskim športovim i športašima, ali i s tim da je u Hrvatskoj sniman film Winetou.
  



 Goran Perkovac, u srcu Hrvat i Švicarac 
Za mišljenje o pristupanju hrvatske u Europsku uniju zapitan je i Goran Perkovac, najprominentniji Hrvat u Luzernu, kapetan hrvatske rukometne reprezentacije, koja je u Atlanti 1996. god.  osvojila zlatno odličje, vrhunski rukometaš i današnji izbornik švicarske rukometne reprezentacije. Goran navodi da je on duboko u srcu Hrvat i da nije neprijatelj EU, ali on bi više volio da je Hrvatska s EU sklopila bilateralni ugovor kao što je to učinila i Švicarska.