11. svibnja 2013.

68. obljetnica Bleiburške tragedije i križnog puta


Pod pokroviteljstvom desetak županija, gradova i općina iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te hrvatskih iseljeničkih zajednica danas, 11. svibnja, održana je na Bleiburškom polju komemoracija povodom 68. obljetnice Bleiburške tragedije. Misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Nadbiskup je Bleiburg opisuje kao "mjesto najveće tragedije u povijesti hrvatskoga naroda", ali mjesto koje govori i o "svim hrvatskim žrtvama",
U ime pokrovitelja okupljenima se uputitio župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić koji je rekao da "ideološki sinovi istih onih zločinaca koji su krivi za Bleiburg i križni put ponovno pokušavaju sakriti svoje zločine, ismijati ih, otjerati u zaborav, okaljati žrtve. I to čine ne samo s Bleiburgom nego i s Domovinskim ratom. Ista ekipa, isti potpis........dok narodi diljem Europe tuguju za svojim žrtvama i dostojno obilježavaju sjećanje na njih, oni ukidaju pokroviteljstvo nad ovom komemoracijom. Dok narodi diljem Europe vode brigu o svojim Vukovarima, oni našem Vukovaru stavljaju sol na presvježu ranu".
Podsjetimo, u Bleiburgu se u svibnju 1945. godine više stotina tisuća većinom hrvatskih vojnika i civila htjelo predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj partizanskoj vojsci, koja ih je bez sudskog postupka poubijala i tako izvršila najveći pokolj civila i ratnih zarobljenika u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao križni put.