9. ožujka 2013.

Kako se tlači jedan narod – uzima se novac siromašnima i daje se bogatima



Hrvatski narod u Hrvatskoj proživljava ovih dana teška vremena. Po službenim statistikama u veljači ove godine u Hrvatskoj je bilo 375‘000 nezaposlenih. Od prosinca 2012. g. svaki mjesec u Hrvatskoj ostaje ca. 10'000 radnika bez posla. U Hrvatskoj 80‘000 ljudi ne primaju plaću za svoj rad, a većina od onih koji dobivaju plaću jedva spaja kraj s krajem. U Hrvatskoj ima više od 1‘000 beskućnika a mnogi čekaju deložaciju. U Hrvatskoj je danas blokirano 67‘384 poduzeća (56‘606 zaposlenih), a blokirano je i 245‘441 građana (dug od 17’68 milijardi kuna. Zaista ponižvajuća statistika. 
Hrvatska vlada i ovi političari kroz razne namete, turske harače, nove poreze i zakone potpuno su svoj narod opljačkali i osiromašili. A što je najgore taj opljačkani novac“ u pravilu završava u stranim bankama u Hrvatskoj, koje ga po ustaljenoj praksi raznim kanalima iznose iz Hrvatske.  
Ovih dana mogli smo saznati da novac hrvatskih poreznih obveznika ne iznose iz Hrvatske samo strane banke nego i same državne institucije. Evo dva primjera:
Nedavno je Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske raspisao natječaj za programe i projekte nakladničke djelatnosti hrvatskog iseljeništva. Na natječaj se prijavio i časopis Libra (iz bogate Švicarske) i od gore rečenog Državnog ureda dobio značajna financijska sredstva, kojima je pokriven velik dio njihovih troškova u prošloj godini.  
Taj isti Državni ured izdvojio je 20 000 kuna i za izdavanje pjesničke zbirke Susreta (hrvatskih izvandomovinskih pjesnika, koji žive u bogatim europskim državama).  
Žalosno! Jedna dobrostojeća švicarska „Libra“ i dobrosituirani „izvandomovinski pjesnici financiraju se iz proračuna hrvatskih poreznih obveznika, odnosno od opljačkanog hrvatskog radnika i seljaka.  
Ukoliko ovi gore prozvani imaju imalo morala, morali bi vratiti taj novac u Hrvatsku, u neku zakladu za siromašne i potlačene hrvatske radnike i seljake.  
Osobno sumnjam da će se to ikada dogoditi. 
Jure Primorac