16. siječnja 2013.

Čestitamo: 18 godina HKUD Kolovrat Luzern

U veljači 1995. godine, dakle točno prije 18 godina, osnovano je u Luzernu Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Kolovrat. Društvo ima folklornu i tamburašku sekciju i broji danas oko pedesetak aktivnih članova raznih uzrasta. 
Cilj društva je upoznavanje Švicaraca s hrvatskim običajima i kulturom kroz hrvatske narodne pjesme, plesove i nošnje, ali i želja da se hrvatska narodna baština prenese na hrvatsku djecu koja su ovdje rođena. Danas, nakon 18 godina postojanja, glavninu članstva u obje sekcije sačinjavaju upravo djevojke i mladići koji su ovdje rođeni i odrasli. Kolovrat je na taj način dao svoj obol na očuvanju hrvatskog identiteta mladih Hrvatica i Hrvata u Švicarskoj.
Društvo ima oko 50 aktivnih članova i djeluje u dvije sekcije, plesnoj i glazbenoj. Kolovrat raspolaže danas nošnjama i koreografijama sljedećih područja: Slavonija, Bunjevac, Turopolje, Hrvatska Posavina, Prigorje, Hrvatsko Zagorje i Konavle.
Nastupi Kolovrata se odvijaju pretežno pred švicarskom ili mješanom publikom diljem Švicarske. Kolovrat uz pjesmu i ples uvijek nastoji Švicarcima predstaviti i hrvatske nošnje i običaje kao i prirodne ljepote Hrvatske. Kolovrat je u proteklih osamnaest godina imao godišnje u prosjeku 12 – 15 nastupa.
Za folklor (ples i koreografiju) odgovorna je Ljiljana Primorac (svih ovih 18 godina), a za tamburašku sekciju, Danijel Aničić. 
Društvo održava svoje redovite tjedne probe svakog petka od 19.00 do 21 sat u dvorani crkve St. Maria, Emmenbrücke.  Svi oni koji žele naučiti plesati hrvatske plesove su dobrodošli na njihove probe.