17. studenoga 2012.

Proslava oslobađajuće presude hrvatskih generala u Domu Zrinski

Hrvati Luzerna proslavili su večeras oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču zajedničkom večerom u Domu Zrinski, koju je pripremilo vodstvo Doma Zrinski. 

Skup je najprije pozdravio misionar HKM Luzern, fra Stanko Banožić, i zahvalio svima što su došli na ovu zajedničku proslavu slobode naših generala. Nakon njega riječ je uzeo predsjedik HKŠD Zrinski Croatia, Vice Baraban, koji je naglasio kako smo jučer u Haagu dobili jednu važnu bitku. Beskrajno smo radosni i ponosni što su naši generali Gotovina i Markač na slobodi, međutim naše misli i molitve trebamo usmjeriti i prema drugim hrvatskim haaškim uznicima u Haagu, čiju slobodu također željno očekujemo. Borba za Hrvatsku i dalje traje na duhovnom, moralnom i ekonomskom planu, rekao je među ostalim Baraban. 
Gosp. Baraban je potom odrecitirao dvije pjesme o generalima, napisane ovim povodom, od Milice i Anđeline Krakan "Hrvatski viteže" od M. Krakan i "Jedna slika a sto riječi" od Anđeline Krakan“. Pjesme su izmamile veliki aplauz svih prisutnih, tako da su organizatori programa "Dan sjećanja na žrtvu Vukovara", koji će se održati u subotu, 24.11.2012 u prostorijama HKM Luzern, odlučili pjesmu "Jedna slika a sto riječi" od Anđeline Krakan, naknadno uvrstit u ovaj program.
Nakon pozdravnih govora slijedila je zajednička večera, zatim  pjesma i veselje do u kasne sate.
Veliki pljesak dobio je i hrvatski guslar Mate Babić, koji je na velko oduševljenje nazočnih odguslio poznatu pjesmu Oluja. 

Predsjednik HKŠD Zrinski-Croatia, Vice Barabana, govori - lijevo do njega, fra Stanko Banožić i hrvatski guslar Mate Babić (u sinjskoj nošnji)

Anto Rajić i Mate Babić (guslar)