2. srpnja 2012.

Obilježen Dan hrvatske državnosti

Hrvati Luzerna, hrvatske udruge okupljene oko HKŠD Zrinski-Croatia i Hrvatska katolička misija Luzern, obilježili su u subotu, 30.06.2012, u prostorijama Hrvatske katoličke misije, na dostojanstven način Dan hrvatske državnosti. Svečanost je započela pjevanjem hrvatske himne  i molitvom za poginule branitelje i prvog hrvatskog predsjednika.

Vice Baraban, predsjednik HKŠD-a Zrinski-Croatia, u svom pozdravnom govoru posebno je naglasio važnost obilježavanja proslave Dana državnosti, a hrvatski misionar, fra Stanko Banožić,  istakao je da treba poraditi na jedinstvu Hrvata, kako onih u Domovini tako i onih u Dijaspori. Potrebno nam je jedinstvo kakvo je bilo na samom početku i još čvršće, naglasio je fra Stanko i dodao da i Hrvati izvan Hrvatske trebaju osjećali da je Hrvatska i njihova država. Gost večeri bila je Milica Krakan, koja je recitacijom svoje pjesme "Majci domovini" izmamila veliki pljesak svih nazočnih.
Glazbeni dio programa odradili su tamburaši Kolovrata. U svečanom dijelu programa odsvirali su i odpjevali pregršt hrvatskih domoljbnih pjesama, a u opuštenom dijelu (za vrijeme zakuske) svirali su i pjevali pjesme i plesove iz svih hrvatskih krajeva.  

Poseban udio ovoj večeri dali su članovi Hrvatskog moto kluba Sokolovi, koji su došli u punom sastavu, ali i velika hvala na odazivu i predstavnicima drugih hrvatskih udruga, u prvom redu HKUD-a Kolovrat, Misijskog vijeća i Udruge roditelja HDŠ. Na kraju hvala i sponzorima (pojedincima i hrvatskim tvrtkama iz Luzerna) koji su sponzorirali jelo i piće.

Po završetku proslave nebo se nad Luzernom zasvijetlilo od vatrometa koji grad Luzern upriličio povodom proslave svoga staroga grada.


  
Kao naručen, vatrtomet u Luzernu